Opiera się na potrawach tradycyjnej kuchni polskiej. Posiłki przygotowywane są przez firmę cateringową, która w specjalnych termosach dowozi nam codziennie świeżo przygotowane potrawy.
Jadłospis układany jest przez dietetyka.
Codziennie jemy dużo warzyw i owoców.
Nie zmuszamy do jedzenia, zachęcamy natomiast do wypróbowywania nowych potraw.
Słodzimy miodem a nie cukrem.
Pozwalamy od czasu do czasu na ciasteczka i czekoladki przy okazji uroczystości przedszkolnych.
Śniadania, podwieczorki i przekąska odbywają się w formie „stołu szwedzkiego”.
Przedszkolaki samodzielnie wykonują kanapki podczas śniadania. Decydują o tym, czy dziś akurat mają ochotę na musli z jogurtem i owocami na śniadanie czy może pieczywo z wędliną.
Dzieci mają do wyboru: pieczywo, sery, wędliny i jajka. Do ich dyspozycji są również jogurty naturalne, mleko oraz musli i płatki. Na stole nigdy nie braknie świeżych owoców i warzyw.
Na podwieczorek oraz przekąskę menu obejmuje: główny podwieczorek – np. budyń, jogurt, ciasto marchewkowe własnego wyrobu a do tego chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, miód, świeże warzywa i owoce oraz kanapki.
Ciocie oczywiście czuwają nad doborem składników i zachęcają będą do próbowania nowych rzeczy.
Nowa forma podania jedzenia, sprawia, że dieta dzieci jest z jednej strony bardziej urozmaicona a z drugiej bardziej uwzględnia indywidualne preferencje żywieniowe.